Nu er door tegenstanders van het stikstofbeleid veel onzin wordt verkondigd en ik dat heel frustrerend vind, omdat ik aankomende weken een tentamen heb over deze stof, een “Lesje stikstof voor beginners”. Planten groeien van stikstof. Is er veel stikstof, dan overschaduwen in de natuur snelgroeiende planten zoals brandnetels, bramen en grote grassoorten alle andere planten. Insecten die van die andere planten leven, krijgen het moeilijk (of sterven gewoon uit). Daar komt nog bij dat planten hun voeding uit de bovenste laag kunnen halen en minder diep wortelen. Dat is natuurlijk niet handig in droge periodes. Nog een gevolg van te veel stikstofverbindingen door o.a landbouw en verkeer is verzuring. De verzuring is in een aantal natuurgebieden zo erg dat het bodemleven sterft. Ook de bacteriën die nodig zijn voor verwerken van ammonium (stikstofverbinding NH4). Daardoor komt er te veel ammonium in de bodem, en dat is giftig voor planten. Die gaan dood. Dat gebeurt nu bijvoorbeeld met de eiken op de Veluwe. Dat kun je met eigen ogen zien. Ook spoelen belangrijke mineralen zoals calcium uit de bodem weg door verzuring. Door het kalktekort in de natuur breken mezenkuikens al in het nest hun pootjes. Het beleid moet vast beter/anders maar als iemand zegt ‘stikstof is geen probleem’ dan moet diegene mijn toets maar maken over twee weken. Kijken wat voor cijfer daar uitrolt. (Foto van kamgras, waardplant van verschillende vlinders, een grassoort die verdwijnt door te veel stikstof.)

Discussion

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *